Kitoks turas po Olandiją. Tiems kas mėgsta skaniai pavalgyti

Ar esate girdėję apie kulinarinį turizmą – kas tai? Įsivaizduokite tokį viliojantį vaizdą: kol minios turistų kurie yra tapybos, skulptūros ir architektūros gerbėjais, vingiuoja Vatikano muziejų, Luvro ar Versalio, kilometrų ilgio eilėse, Jūs vėsioje restorano salėje, lydimos netrukdomos muzikos, išbandote patiekalus iš Pjemonto triufelių, užsigeriant juos aruomatingu “Barolo”. Arba mėgaujates skaidriomis hamono skiltelėmis, apvyniotomis aplink sultingo meliono gabalėlio, kurio spalva tiek panaši į saulėlydžio šviesoje švytintį „Sagrada Familia“. Arba leidžiate sau pasinerti į nacionalinių korėjietiškų padažų ir užkandžių ruošimo taisykles, bet ne kur kitur, o karališkuose Gjongboko rūmuose. Arba jūs ragaujate „edam“ ir „gouda“ – be būtent Edame arba Goudoje. Žodžiu, jūs jau supratote, kad mes kalbame apie neseniai pasirodžiusią, bet jau labai populiarią turizmo sritį – gastronominę arba kitaip vadinama kulinariniu turizmu.

Maistas gali pasakyti apie tautos dvasią daug daugiau nei kai kurie architektūros ir tapybos darbai. Vaizduojamasis menas yra individualizuotas, tačiau nacionalinė virtuvė, kaip sako prancūzai, yra daugybės bevardžių autorių „žiupsnelis druskos“.

Kelias į turisto širdį visada eina per jo skrandį: vienas iš patikimiausių būdų pažinti šalį yra susipažinti su jos nacionaline virtuve. Šioje apžvalgoje surinkome tradicinius olandiškus patiekalus, kuriuos verta išbandyti, jei ketinate aplankyti šią nuostabią vėjo malūnų, spalvingų tulpių, stulbinančią architektūrą ir didžiausių tapytojų tėvynę Europos meno istorijoje.

Ką galime pasakyti apie Olandiją, be to, kad pagal visas taisykles ši šalis turėtų būti vadinama Nyderlandais? Kaip Gruzija neįsivaizduojama be vyno, charčo, o Italija be skanių makaronų ir tradicinės picos, Olandija, pati gausiausia šalis Europoje, taip pat yra įdomi šalis gastronominių atradimų srityje.

1.Sūriai

Pirmas dalykas, kuris ateina į galvą kalbant apie Nyderlandus, žinoma, yra sūris. Po Prancūzijos Olandija yra antra pagal dydį sūrio gamintoja pasaulyje. Ši šalis gali pasigirti daugybe skirtingų veislių: jaunų, brandžių, kietų ir minkštų, o svarbiausia – natūralių ir neįtikėtinai skanių sūrių.

Iš tikrųjų viskas priklauso nuo jūsų norų: eikite į bet kurią specializuotą sūrio parduotuvę Roterdame ar Amsterdame ir nepalikti ten visų pinigų bus jums tikras iššūkis. „Edam“, rūkyta „Gouda“, vietinis „Maasdam“, „Leyden“ sūris su prieskoniais ir gurmaniškas „Blau Claver“ su mėlyna pluta: tai tik kelios iš rūšių, kuriomis galite pasimėgauti būdami Olandijoje

2. Silkė

Nyderlandai yra šiaurinė šalis, turinti prieigą prie jūros: būtų keista, jei olandai neturėtų bent kokio nors nacionalinio žuvies patiekalo. Vienas populiariausių tokių žuvies delikatesų Olandijoje yra silkė, marinuota specialiu būdu.

Kiekvienas miestas turi savo patiekalų patiekimo tradicijas: pavyzdžiui, silkę galite nusipirkti bandelėje, užsisakyti ją kavinėje, supjaustytą smulkiais gabalėliais ir apibarstytą svogūnais, arba tiesiog valgyti visą, pradedant nuo galvos ir baigiant uodega, kaip tai daro Hagoje.

3. Bulvių košė

Be silkės, olandus, kaip ir mus glaudžiai sieja beribė meilė bulvėms. Šalis gali pasigirti įspūdingu bulvių patiekalų skaičiumi, o vienas iš jų yra tradicinis “stamppot”, kuris dažniausiai patiekiamas su aštriu padažu ir dešrelėmis.

Nepaisant pavadinimo, neįprasto mūsų ausiai, pats patiekalas atrodo beveik nepadoriai kaip nepretenzinga bulvių košė, tik pagardinta nepakartojamu nacionaliniu olandų skoniu.

4. „Bitterballen”, užkandis iš mėsos.

Kitas garsus olandų išradimas yra šiek tiek kartūs rutuliai su prieskoniais iš įvairių mėsos rūšių. Bitterbollen dažnai vadinami mėsos kroketais, o kaip užkandis jis mėgsta būti patiekiamas baruose prie vietinio alaus.

„Bitterbollen“ yra šiek tiek panašus į kotletus, tačiau tai nėra visiškai tiesa: jie kepti aliejuje, traškūs ir aštrūs, o mėsa viduje yra švelni ir labai sultinga.

5. Obuolių pyragas

Panašu, kad olandiškas obuolių pyragas sulaužė visus įmanomus ir neįsivaizduojamus rekordus dėl obuolių skaičiaus kompozicijoje. Tešla šiam desertui imama pūsta, plona, ​​beveik nepastebima: apskritai viskas taip, kad niekas neatitrauktų saldūmynų mylėtojus nuo kvapnių obuolių.

Šie pyragai dažniausiai patiekiami su šaukšteliu vanilinių ledų ar plaktos grietinėlės, kurie gerai dera su obuolių medaus skoniu ir prideda jau ir taip pernelyg viliojančiam patiekalui subtilias kremines natas

6. „Stroopwafel“ , vaflinis sausainis

Jei neišbandėte šių vaflių – jūs nebuvote Olandijoje. Taip, taip, tiksliai: garsusis desertas yra toks populiarus tarp vietinių gyventojų ir šios šalies lankytojų.

Šio figūros naikintojo gimtinė yra Gouda, o pirmą kartą šie vafliai buvo kepti dar XVIII amžiuje ir iškart laimėję visų desertų gerbėjų meilę. Tokių vaflių įdaras, kaip taisyklė, gaminamas iš saldaus karamelės sirupo, todėl šio patiekalo skonis kažkaip primena nerūpestingą vaikystę. Privaloma valgyti tik šiltą ir ką tik iškeptą vaflį.

7. Mini blynai

Poffertjes – tai tokie ypatingi olandiški blynai, maži, sodrūs ir labai skanūs. Jie parduodami Nyderlanduose kiekviename žingsnyje ir bet kuriuo metų laiku, tačiau ypač populiarūs šaltuoju metų laiku: labai malonu sušilti su tokiu desertu mažoje jaukioje kavinėje kažkur siaurose Amsterdamo gatvelėse.

Jei tikrai norite tokių blynų, bet taip pat svarbu nepamiršti figūros, pabandykite rasti keletą variantų iš grikių miltų ar be mielių, kurie, žinoma, nepagadins šio beveik naminio deserto originalaus skonio.

8. Alus

Mes neprašome jūsų kelionėje organizuoti tikro Pub crawl (ką, be abejo, turėtų padaryti visi turistai, kurie yra atvykę į tokių pramogų tėvynę Edinburgą), tačiau apsilankyti Nyderlanduose ir neparagauti bent vienos stiklinės vietinio alaus yra nusikaltimas.

Olandijoje alaus daryba traktuojama taip pagarbiai ir pagarbiai, kaip alaus tėvynėje, Vokietijoje. Šioje šalyje yra nemažai įsikūrusių privačių alaus daryklų, kuriose galite išbandyti įvairių alaus rūšių: pavyzdžiui, naminį nefiltruotą, medaus alų ir net originalų alų su koriandru.

9. „Rookworst“, olandiška dešra

Į Olandiją patekę mėsos mėgėjai tikrai turėtų išbandyti vietinę rūkytą dešrą – „rookworst“. Tai yra tokia ypatinga olandų rūkyta dešra, tik šiek tiek didesnė, daug skanesnė ir, žinoma, sveikesnė.

„Rookworst“ dažnai patiekiamas su “stamppot” ar žirnių sriuba, pridedant daug garstyčių. Tradicinė olandiška dešra yra gaminama iš kiaulienos, tačiau šiandien visose Nyderlandų parduotuvėse ir kavinėse galite “rookworst” iš kalakuto mėsos.

10. Žirnių sriūba

Olandai ruošia savo tradicinę žirnių sriubą taip, kad joje stovėtų šaukštas – ji turėtų būti tokia tiršta. Tai yra vietinių mėgstamiausia žiemos sriuba: nuostabaus aromato patiekalas, apibarstytas žolelėmis, patiekiamas su rugine duona ir rūkytomis dešrelėmis.

Tokia žirnių sriuba, kaip jūs spėjote, pasirodo yra labai soti ir visiškai nepanaši į kitus šio patiekalo variantus: tik Nyderlanduose ji ruošiama tik vyrams – su daugybe mėsos, prieskonių, svogūnų ir garstyčių.

Olandijoje yra 12 provincijų, kuriose turėtumėte leistis į gastronominius nuotykius. Pavyzdžiui, Limburgo provincijoje didžiausias dėmesys skiriamas šioms sritims: Vyno turizmas (vyno turai, degustacijos, ekskursijos su galimybe mėgautis vietiniais produktais neįprastose vietose, pavyzdžiui, restoranuose pilyse, vienuolynuose), alaus turizmas (ekskursijos į šeimos ir vienuolynų alaus daryklas su degustacijomis).

Šiaurės ir Pietų Olandijos provincijose populiarios sūrių pieninės ir nedideli kontaktiniai ūkiai, kurie yra agroturizmo dalis. Taip pat kas savaitę po šalį važinėja mobiliosios ūkininkų palapinės, kuriuose pristatomi regioniniai produktai. Didžiulė gastronominio turizmo dalis yra renginių turizmas, pavyzdžiui, šokolado festivaliai, derliaus šventės (kasmet rugsėjį Tilburge) arba nacionalinė silkių šventė visoje šalyje, pritraukianti turistus iš viso pasaulio.

Dėl Nyderlandų vyriausybės paramos buvo sukurtos tikslinės gastronominio turizmo programos įvairiems gyventojų sluoksniams – moksleiviams, pensininkams, jaunimui, daugiavaikėms šeimoms, šeimoms. Kulinarijos meistriškumo kursai organizuojami mėgėjams ir profesionalams, į kuriuos lengva užsiregistruoti, o receptus galima pakartoti namuose, sudarytos visos sąlygos įtraukti visuomenę į procesą. Kasmet sudaromi ir atnaujinami gastronominiai žemėlapiai, leidžiamos regioninės kulinarijos knygos, nuolatos aptariamos vietos naujienos, laikraščiai ir televizijos kanalai

Turizmo biurai skelbia informaciją įvairiomis kalbomis – brošiūras, kuriose yra adresų sąrašas, rekomendacijos, istorinė informacija; vykdomos reklamos kampanijos, kuriamos svetainės, veikia internetinė paslauga. Apskritai, pasiklysti ir susipainioti gastronominiuose renginiuose ir vietose nepavyks.