Ką paragauti Maltoje?

Dalinuosi konspektu iš įvairių šaltinių, ruoštais prieš važiuojant pirmą ir antrą kartą į Maltą, taip pat pridedu truputį patirties iš abiejų kelionių.
Maltos patiekalai- įvairių šalių miksas, bet jei šiame sąraše pamatėte kažką kitoje šalyje jau ragauto ar matyto- nebūtinai Maltoje bus lygiai toks pat patiekalas- maltiečiai paruošia pagal savo tradicijas. Čia minimi kai kurie maltietiški patiekalų, gėrimų pavadinimai, bet  restoranuose teko rasti angliškus pavadinimus ar sudėtį:
Pastizzi-  tai pikantiški, deimanto formos sluoksniuotos tešlos pyragėliai su įvairiais įdarais, bet tradiciniai bus su ricotta sūriu. Ne visur jie skanūs- mums buvo skanesni šilti. Jei paragavote neskanių- suteikite jiems antrą šansą. Pirmą kartą mums jie nepatiko, bet antrą kartą paragavome tikrai skanių, šiltų šalia Tritono fontano- kas skamba gal  neįtikėtinai, nes prie lankytino objekto;
Maltese Platter- įvairių užkandžių rinkinys, kiekviename restorane jie skiriasi. Kiek teko valgyti būdavo maltietiško sūrio, įvairių mėsyčių, alyvuogių, duonos, krekerių užtepėlių ir tt. Dažniausiai būna skirti 2-4 asmenims. Šie rinkinukai gana gardūs ir galima paragauti visko po truputį;
A lampuki pie- deflinžuvės pyragas- kiek supratau sezoninis patiekalas;
Aljotta- žuvies sriuba;
Stuffat tal-fenek/ fenek- tradicinis  maltietiškas triušio troškinys. Tiesa sakant, kai Maltoje  nerandu kažko kito užsisakyti- jei tik yra, o dažniausiai yra- imu triušienos patiekalus- dar niekad nenuvylė. Jie juos daro itin gardžiai ir kažkiek skiriasi;
Maltese bragioli-  įdarytos jautienos filė suktinukai. Man pasirodė kažkiek panašūs į mūsų “zrazus”;
Te fit-tazza- maltietiška arbata;
Ftira- maltietiska duona, dažnai su skylute įtraukta į Unesco paveldą;
Ħobż tal-Malti – traški, apvali maltietiška duona- kai kuriuose prekybos centruose vakare ji atpiginama ir kainuoja iki euro, o būna gana gardi;
Stuffat tal-Qarnit- troškintas aštuonkojis;
Maltese timpani/ timpana- makaronų pyragas;
Sfineg- tai tešlos gabalėliai su džiovinta menke arba ančiuviais, keptais riebaluose;
Stuffat tal-bebbux- sraigių troškinys;
Biz-zalza tal-fenek – spagečiai triušienos padaže;
Summien moqli – kepta putpelė;
Aħam taż-żiemel- tradicinis arklienos patiekalas, troškinys. Na tiesa sakant niekad jo neparagavau ir netraukia ragauti arklienos, bet yra tekę girdėti, kad maltiečiai arklieną ruošia itin gardžiai;
Kapunata- Maltoje gaminamas populiarus Viduržemio jūros regiono patiekalas;
Ratatouille- tai aromatingas daržovių troškinys, gaminamas iš paprikų, pomidorų, baklažanų, kaparėlių ir alyvuogių;
Žuvis, jūros gėrybės- Maltoje būna šviežios ir kiek ragavau- jie jas moka paruošti skaniai, tad jei esate šio maisto gerbėjai- šioje šalyje manau rasite pasirinkimo, o ir jūros gėrybių restoranų yra nemažai;
Ħelwa tat-tork- šis desertas yra tradicinis maltiečių mėgstamas desertas, dažnai patiekiamas su kava arba arbata;
Mqaret – trapios tešlos pyragas su datulėmis patiekiamas su ledais;
Figolli – plokščias saldus kepinys su maltų migdolų įdaru, puoštas spalvota cukraus pudra valgomas per Velykas;
Imqaret- traškios tešlos pyragėliai su datulių įdaru;
Qagħaq ta’ l-għasel – reiškia “medaus žiedas”, nors medaus šiame saldumyne nėra. Tai žiedo formos sausainiai su melasa;
Kannoli– tai vamzdžio formos kepti pyragaičiai su rikotos įdaru, dažnai gardinami pistacijomis, šokoladu arba cukruotais vaisiais;
Handmade ravioli/ maltese ravioli/ ravioli- teko ragauti abiejų kelionių metu ir abu kartus labai patiko. Jei mėgstate įvairius virtinius- manau nenuvils. Jie išvaizda ir skoniu man panašesni į lietuviškus virtinius nei į itališkus raviolius. Maltietiškų raviolių įdaras bus riccota ar kitas sūris, o padažas švelnus pomidorinis. Mums tikrai jie įsiminė, nors informaciją rinkdama jų nebuvau radusi. Pirmą kartą tikėjomės gauti itališkus ravioli- antrą kartą jau žinojome ko tikėtis.
Kinnie- Maltoje gaminamas aitriųjų apelsinų limonadas. Jei keliaujate su vaikais, kurie  restoranuose užsisako Coca Colos- patarčiau Maltoje paragauti Kinnio, nes Coca Colos ir Lietuvoje gausite, o Kinnie kažin ar kitur gausite, jei gausite- jis bus brangus. Mano paauglei taip jis patiko, kad vežėsi šio limonado namo ir sakė jo pasiilgs. Aišku ne visiems jis gali patikti, yppač jei nemėgstate limonadų.
Amorino Gelato- ne maltietiškas ledų ženklas, bet keletas ledainių yra Valetoje ir Sliemoje- jei esate ledų gerbėjai- manau nenuvils. Galima užsisakyti gana instagramiškai atrodančių ledų “rožyčių”, o jų skonis natūralus, ne sintetinis- grįžome ne kartą ir tikrai rekomenduoju paragauti jei mėgstate ledus. Sezono metu gali tekti palūkėti nemažoje eilutėje, nes mums teko laukti net ne sezono metu…
Traditional Maltese Coffee- maltietiška kava ( gali būti ir su alkoholiu)- gali būti ruošiama su anyžių sėklomis arba mano atveju kaip supratau buvo su anyžių likeriu, galvojau, jog neprarysiu kai po užsakymo pasidomėjau ką užsisakiau- juk anyžių nemėgstu….  Bet ji buvo tokia švelni ir skani, kad net negaliu kažko blogo pasakyti- manau jei grįžčiau 3-ią kartą vėl norėčiau šios kavos. Jei mėgstate anyžius ir kavą- ši kava tikrai gali patikti.
Bajtra spritz / Maltese Spritz  (alkoholinis)- jei esate Aperol ar kitų spritz’ų  gerbėjai- manau vertas dėmesio kokteilis. Daromas taip pat kaip Aperol spritz, tik vietoje Aperolio pilamas opuncijų vaisių likeris.
Maltos vynai- man labiausiai patiko balti Delicata, La Torre vynai, pusiau saldūs. Jei mėgstate vynus- manau Maltoje tikrai galima rasti neblogų vietinių vynų, kurių kitose šalyse greičiausiai negautumėte. Tik restoranuose jie deja nepigūs. Prekybos centruose būna geromis kainomis.
Tiesa turiu perspėti, kad karštieji patiekalai Maltoje nėra labai pigūs, bet dažniausiai porcijos tikrai didelės. Jei pamatėte, jog yra variantas pusę porcijos- tai pilnos porcijos manau užteks dviems ar net trims. Net jei nėra pasirinkimo pusę porcijos- nemanau, jog porcija bus maža, tad pradžioje labai daug geriau neprisisakyti. Triušienos patiekalus kiek ėmiau- beveik visada būdavo vienoje porcijoje pusę triušio- tad įvertinkite savo pilvo galimybes. Šioje šalyje tikrai suprantama jei imant 1 patiekalą paprašysite keletos papildomų lėkščių, nors jei imsite 1 patiekalą keletas žmonių labai gali būti, jog atneš lėkštes visiems- maisto dalinimosi kultūra Maltoje įprasta. Linkių skanių atradimų Maltoje 🙂